Charčio suneli (aštrus)
Charčio Suneli - Gruzijoje užaugintų prieskoninių žolelių ir daržovių mišinys su šafranu. Padės pagaminti gardžiausią troškinį ar sriubą net neįgudusiam virėjui(-ai). Taip pat galima pasigaminti padažą prie kiaulienos, paukštienos, jautienos ar net žuvies.
Aštrumas reguliuojamas pagal dedamą kiekį.
Pabandom pasigaminti padažą:
Ant silpnos ugnies tirpiname sviestą 20-30 g, tada įdedame skiltelę česnako ( česnaką reikia su peiliu suspausti, kad sutrupėtų ) , kai česnakas lengvai paskrunda , įpilame balto vyno apie 30 ml. Nugarinam vyną, kad liktų 1/3 dalis, pilame paruoštą sultinį 100 ml ( jautienos, kiaulienos, vištienos ar žuvies ). Tada dedame charčio suneli prieskonių , kai pradeda virti sumažinam ugnį , įpilam grietinėlės 50 ml ( grietinėlę pilame srovele pastoviai maišant ) ir ant silpnos ugnies pakaitinam kol pradės tirštėti. Pabaigoje įdedame druskos pagal skonį ir žiupsnelį cukraus ( nes cukrus išryškina skonį ir sujungia į bendrą visumą ). Priklausomai nuo sultinio rūšies padažas tiks prie mėsos, paukštienos, žuvies.
Sudedamosios dalys: uccho suneli (mėlynžiedė ožragė), kalendra, uoginė paprika, šafranas, pomidorai, svogūnas, raudona paprika.
Kilmės šalis - Gruzija