Chmeli suneli
Chmeli suneli - tai vienas iš mėgstamiausių ir plačiausiai naudojamų žolelių mišinys gruzinų virtuvėje be druskos. Juo gardinamas beveik kiekvienas patiekalas. Gardžiausiai kvepiančios sriubos ir naminiai kotletukai, nuo kurių norisi pirštus apsilaižyti - taip būna gaminant su Chmeli suneli.
Tai 12 žolelių mišinys be druskos, visos žolelės sumaišytos vienodomis proporcijomis, iš jų 2% juodųjų pipirų. Šis prieskonis nėra aštrus, jo spalva žalsvai geltona, o aromatas ir skonis yra toks, kad tinka beveik bet kokiam patiekalui - žuviai, mėsai, sriuboms, daržovėms, padažams, ryžiams, makaronams, bulvėms. Taip pat Chmeli suneli puikiai dera su ankštinėmis daržovėmis ( pavyzdžiui - pabandykite šį prieskonį įdėti į žirnių ar pupelių sriubą. Nustebsite, kaip skonis ir aromatas iš kart pagerės ir nepaliks abejingų Jūsų gaminimo gabumams ).
Sudedamosios dalys : čiobrelis, mairūnas, bazilikas, mėta, šafranas, pipirai, uccho suneli ( mėlynžiedė ožragė), krapai, lauro lapai, salieras, petražolė, koriandras.
Kilmės šalis -
Gruzija