Adžika (Sausa)
Adžika naudojama visur, jeigu mėgstame aštriau.
Adžika yra gruzinų mišinys, kilęs iš Abchazijos, vieno iš seniausių Gruzijos regionų. Abchazų piemenų paruoštas žolelių , druskos ir prieskonių mišinys vadinamas adžika. Jis dažnai naudojamas norint pridėti šilumos ir skonio į įvairius patiekalus.
Šiandien šis mišinys tapo mėgstamu prieskonių daugeliui žmonių , dievinančių aštrų ir aštrų kajeno pipirų, česnakų ir kai kurių žolelių aromatą.
Mūsų virtuvėje adžika gali būti naudojama kaip pasta ( ji turi būti praskiesta vandeniu, jogurtu, grietine, sutrintu pomidoru - čia jau kas jums labiau patinka) arba kaip paruoštas sausas patiekalų priedas. Adžiką jei mėgstate aštriau naudojame absoliučiai visur : mėsai, sriuboms, padažams, salotoms, daržovėms, troškiniams, šašlykui marinuoti. Šis mišinys dažnai naudojamas Tkemalyje, kad sustiprintų garsaus padažo skonį ir aromatą.
Adžika ypatinga tuo , jog jei pagamintas maistas nėra aštrus, o jūs mėgstate aštriau, tai galite ją įsidėti sau atskirai į lėkštę ( turėsite pagamintą patiekalą aštrų).
Pabandykite pasigaminti padažą, kuris puikiai tiks prie žuvies, mėsos, salotų, bulvių. Jums reikės :
- 1 š. adžikos,
- 1 š. alyvuogių aliejaus,
- 4 š. grietinės ( kuo daugiau dėsime grietinės , tuo skonį švelninsime.).
Padažui gaminti tinka ne tik grietinė, bet ir jogurtas. Fantastiško skonio padažas su šiais prieskoniais gaunamas iš sumaltų pomidorų ir grietinės.
Sudedamosios dalys: Uccho suneli, chmeli suneli, kajano pipirai, raudona paprika, lauro lapai, česnakas, svogūnai, 5% mineralinės druskos.
Kilmės šalis - Gruzija